Η Ράνια Εμμανουηλίδου σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πέντε ατομικές εκθέσεις:
Dark Ligthouse (επιμ. Μ. Αθανασιάδου), Zina Atha-nassiadou Gallery, Θεσσαλονίκη, 2014 / Orlando (επιμ. Λ. Χατζηιακώβου), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλο-νίκη, 2011 / Coitus Interruptus (επιμ. Μ. Αθανασιάδου), Public Room, Skopje, 2009 / Untitled (επιμ. Σ. Μπαχτσετζής), Zina Athanasiadou Gallery, Θεσσαλονίκη, 2008 / Συμφωνία Κυριών (επιμ. Θ. Στεφανίδου), Ίδρυμα Μάργαρη, Αμφιλοχία, 2003.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: So Greek So Con-temporary (επιμ. Μ. Αθανασιάδου), Κτήριο Δημητρακόπουλου, Πάρος, 2017 / ARTIST 2014 (επιμ. Θ. Στεφανίδου), 2014 / Exulat (επιμ. Β. Αμανατίδης), Αλατζά Ιμαρέτ, Θεσσαλονίκη, 2015 / Supermarket Stockholm (επιμ. Λ. Χατζηιακώβου), Kulturhu-set, Στοκχόλμη & ΚΜΣΤ, Θεσσαλονίκη, 2013 / Hulda Festival (επιμ. Λ. Χατζηιακώβου), Ελλάδα, Μάλτα 2012 / Beautiful Is just the Beginning of the Terrible (επιμ. Α. Καλφόπουλος), 2010 / Women Only-Συλλογή Μπέλτσιου (επιμ. Σ. Μπαχτσετζής), Τρί-καλα, 2008 / Μπιεννάλε 1 Θεσσαλονίκης (επιμ. Α. Λεοπούλου), Θεσσαλονίκη, 2007.

Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία και το εικαστικό περιβάλλον σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Το 2012 ίδρυσε με τον Απόστολο Ρίζο την ομάδα les yper yper που αποτελεί μία υβριδική πλατφόρμα έρευνας και διασύνδεσης των δυναμικών που αναπτύσσονται στο χώρο των τεχνών, της οπτικής επικοινωνίας και του design. Παράλληλα ασχολείται με την προώθηση των τεχνών στην περιφέρεια με δράσεις στο Ίδρυμα Μάργαρη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην εγκατάσταση περιλαμβάνονται δύο σχέδια, συν-δημιουργία της Ράνιας Εμμανουηλίδου και της Ευαγγελίας Ψωμά.

Επιμέλεια έκθεσης:
Μαρίνα Αθανασιάδου,ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος
Κείμενα:
Βασίλης Αμανατίδης, ποιητής,ιστορικός τέχνης
Ελένη Γαρουφαλιά, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια
Delphine Courtay, art agent
Σόνια Λαζαρίδη, ψυχοαναλύτρια


Διάρκεια έκθεσης έως τις 16 Μαρτίου 2019

Η Ράνια Εμμανουηλίδου και το dinner party* της


Η Ράνια Εμμανουηλίδου αναγνωρίστηκε ως ζωγράφος, παρόλο που είναι εξίσου επιδέξια γλύπτρια. Η ποικιλία της πρακτικής της με όρους υλικότητας και φόρμας, υπερτονίζει την αλληλεπίδραση ζωγραφικής και γλυπτικής. Αντλείέμπνευση από μία ευρεία γκάμα πηγών, internet, βιβλία, καλλιτεχνικά κινήματα, μόδα που φανερώνουν ένα εκρηκτικό μίγμα χρώματος, υφής και κλίμακας. Η σχεδιαστική της ακρίβεια, η προκλητική της παλέτα και η εξπρεσιονιστική της ζωγραφική διαδικασία είναι άψογες. Φιγούρες, σύμβολα και διασκορπισμένα μοτίβα συνθέτουνμία ατμόσφαιρα σε κρίση, μία τεχνητή πραγματικότητα γεμάτη συναισθηματική ανασφάλεια.
Η Εμμανουηλίδου διατηρεί το ενδιαφέρον της για το γυναικείο σώμα ως θέμα διερεύνησης. Επιδεικνύει ένα διαρκές ενδιαφέρον για το γυναικείο σώμα ως σχηματικό, αλληγορικό και ερωτικό υποκείμενο. Το σώμα αναπαριστάτην πλευρά της δυναμικής ερωτικής ευχαρίστησης και του φυσικού και σωματικού πόνου. Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα που τίθεται στην εγκατάσταση της Εμμανουηλίδου παραμένει η σημασία της ίδιας της θηλυκότητας. Αυτό το ερώτημα συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις γύρω από τη σχετική σημασία της βιολογικής, ψυχολογικής και κοινωνικής καταγωγής της θηλυκής υποκειμενικότητας. Ίσως το πιο σημαντικό συμπέρασμα που αναδύεται από τα έργα της Εμμανουηλίδου είναι ότι η φεμινιστική καλλιτεχνική πρακτική συνεχίζει να συμμετέχει σε ένα παραγωγικό αλλά και κρίσιμο εγχείρημα. Χωρίς να αρκούνται στην απλή έκθεση των παραδοσιακών, πατριαρχικών συμβάσεων, πολλά από αυτά τα έργα αποτολμούν ένα διαφορετικό ορισμό σχέσεων μεταξύ της καλλιτέχνιδας, του θεατή και του σώματος. Χωρίς να είναι εξαντλητική, η έκθεση προσφέρει μία εισαγωγή στην σύγχρονη πρακτική των γυναικών καλλιτεχνών που αποπειρώνται να συμφιλιωθούν και να δώσουν νέο νόημα στο γυναικείο σώμα μέσω της τέχνης.
Το έργο της Εμμανουηλίδου είναι πολυδιάστατο, αινιγματικό και εκπλήσει-μοιάζει να είναι δουλειά πολλών δημιουργικών μυαλών. Με φιλόδοξες και θεαματικές πράξεις, όπως και απλές χειρονομίες, η καλλιτέχνιδα μεταχειρίζεται πολιτισμικά σύμβολα, που καταλήγουν σε απροσδόκητες οπτικές συνθέσεις που όμως μοιάζουν αναπάντεχα οικείες. Σε κάθε έργο, υποκείμενο και υλικότητα πραγματεύονται αδόκιμους μετασχηματισμούς. Η συνθετότητα της δημιουργίας της Εμμανουηλίδου είναι πολύ προσωπική και βαθαίνει από το σκόπιμο άνοιγμά της σε πολλαπλές ερμηνείες της από το θεατή. Κάθε κομμάτι είναι πολυεπίπεδο, προσφέροντας έτσι την προοπτική προσωπικών αναγνώσεων και ευμετάβλητων νοημάτων βασισμένων σε ζητήματα επικαιρότητας. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, σχέδια, γλυπτική, cut outs παρουσιασμένα σε μία in situ εγκατάσταση πολύ καλά σκηνοθετημένη από την καλλιτέχνιδα.

Μαρίνα Αθανασιάδου ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος Αθήνα, Ιανουάριος 2019

*The Dinner Party by Judy Chicago
----------------------------------------------------------------

Ράνια Εμμανουηλίδου: Degeneration
«I shall stay the way I am because I do not give a damn»

Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019
-----------------------------------------------------------------

Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στις 8.30 το βράδυ την έκτη ατομική έκθεση της Ράνιας Εμμανουηλίδου με τίτλο Degeneration-I shall stay the way I am because I do not give a damn. Η καλλιτέχνιδα συ-μπράττει με τον graphic designer Απόστολο Ρίζο για να δημιουργήσει μία in situ εγκατάσταση στο χώρο της γκαλερί. Η εγκα-τάσταση αποτελείται από ζωγραφικούς πίνακες, σχέδια και γλυπτά υπό τη διφορούμενη φράση της Dorothy Parker.
Αντλώντας τη θεματική της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ποπ κουλτούρα, τα βιβλία, τη μουσική, το internet, τους μύθους και τις προσωπικές της εμπειρίες η Ράνια Εμμανουηλίδου ασχολείται με την παραμόρφωση και την εκ νέου νοημα-τοδότηση των στερεοτυπικών εικόνων που αποδίδονται στη γυναίκα από τις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτοβιογραφικά και ταυτό-χρονα καθολικά, τα έργα της είναι φανταστικές παραβολές που απεικονίζουν τις συνέπειες των μη ρεαλιστικών προσδοκιών που οι πολιτισμοί επιβάλλουν στην έμφυλη και κοινωνική ταυτότητα, ενώ μέσω της οικειοποίησης εικόνων διαδικτύου αμφι-σβητούν τα όρια του χώρου ανάμεσα στο προσωπικό και το δημόσιο. Η ζωγραφική της χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώμα-τα και διατηρεί ένα επίπεδο ύφος το οποίο προκύπτει από μία διαδικασία οπτικού κολλάζ. Παράλληλα, πλαισιώνεται από κυρίαρχα graphic στοιχεία που αντλούνται από την καθημερινή οπτική κουλτούρα. Μία αίσθηση μαγείας είναι διάχυτη. Οι γυναίκες είναι αινιγματικά ακινητοποιημένες περιμένοντας το θεατή να ερμηνεύσει, να ταυτιστεί και να σημασιοδοτήσει.


Ράνια Εμμανουηλίδου, Black flag, 2018, oil on canvas vinyl, 150x170(+75+40)cm
previous 1 of 28 next